Vzgojne interesne dejavnosti

Astronomija

Radovednost je brezmejna, zato je astronomija veda, ki  vzpodbuja samostojno in abstraktno mišljenje.

V našem domu je astronomija kot interesna dejavnost aktivna od leta 2009. Takrat je bilo »leto astronomije«, ki smo ga prvič obeležili s potujočo razstavo »Od Zemlje do Vesolja«. Odtlej vsako šolsko leto pripravimo kakšen astronomski dogodek. V domu nimamo svoje astronomske opreme, zato povabimo v dom tiste, ki se ukvarjajo z astronomijo. Tako smo gostili digitalni planetarij, astronomsko društvo Orion, obiskali smo observatorij Golovec, izvedli kviz o kozmonavtiki z gostom, imeli vodeni ogled večernega neba … Letos načrtujemo obisk astronoma Matica Smrekarja, ki bo odgovarjal na vprašanja dijakov, v februarju pa sledi še potujoča razstava o črnih luknjah z naslovom »Najbolj eksotična telesa v vesolju«.

Tudi v prihodnje bomo organizirali astronomske dogodke, ki vam bodo zanimivi.

Vabimo vas tudi, da prisluhnete, kako naši (bivši) dijaki razmišljajo o vesolju, pristanku na Luni, najlepšem planetu v našem osončju /…/ – tukaj

Astronomija

Badminton

Badminton pomeni druženje, sprostitev in zabavo po napornem šolskem delu, a zahteva tudi hitre reflekse, hitrost in vzdržljivost. Kljub temu je badminton primeren za igralce vseh starosti ter sposobnosti. V nasprotju z drugimi športi z loparjem (npr. tenisom) za užitek pri igri niso potrebne posebne spretnosti ali znanje. Zaradi tega je badminton po mnenju mnogih zanimiv šport prihodnosti, saj v splošnem pomanjkanju časa predstavlja pravo rešitev za dostopno ter intenzivno rekreacijo.

V okviru interesne dejavnosti izvajamo domsko tekmovanje posameznikov in dvojic, najboljši pa so nagrajeni s priznanji in praktičnimi nagradami.

»Zdrav duh v zdravem telesu« je naše geslo.

Badminton

Biljard

Ob prostem času vas vabimo v učilnico 4, kjer poteka prostočasna dejavnost za dijakinje in dijake – biljard.

V estetsko urejenem prostoru z dvema biljardnima mizama in igralnim priborom, seveda brez cigaretnega dima in alkohola, lahko spoznamo sebe in dosegamo pet temeljnih ciljev – 5P-jev:

 • pogled v daljavo – usmerjenost na cilj,
 • potrpežljivost,
 • preciznost – natančnost,
 • pamet – logično mišljenje,
 • pogum.

Naučimo se osnov biljarda in organiziramo domska ter meddomska tekmovanja, srečanje s klubskim igralcem in predvsem se družimo v sproščenem, prijetnem in športnem vzdušju.

Biljard

Eko šola

Eko šola v Dijaškem domu Drava Maribor ni le projekt, v katerega smo se vključili sredi šolskega leta 2009/2010, ampak je predvsem način življenja vsakega izmed nas – dijakov, delavcev doma, staršev in celotne lokalne skupnosti, kot ga moramo živeti v tretjem tisočletju.

Odgovornost nas vseh je, da varujemo naravo, saj s tem omogočamo ljudem po svetu, predvsem tistim, ki živijo v občutljivih in ranljivih okoljih, da bodo tudi oni živeli v zdravem in prijetnem okolju.

K temu pripomoremo že z drobnimi vsakdanjimi dejanji, kot so:

 • zbiranje odpadnega papirja, baterij, kartuš, plastenk,
 • ugašanje luči v prostorih, kjer se trenutno ne nahajamo,
 • uporaba platnenih nakupovalnih vrečk namesto plastičnih,
 • spoštljiv odnos do hrane,
 • uporaba vode iz pipe, namesto iz plastenk

in še bi lahko naštevali, s čim vse si prizadevamo za naš lepši skupni jutri.

Da ob zastavljenih ciljih dosegamo tudi vidne rezultate, pričajo tone zbranega papirja, s katerim je bila sofinancirana gradnja otroškega igrišča v naši neposredni soseščini, stotine plastenk in zamaški ter izrabljene kartuše, ki jih darujemo v dobrodelne namene.

Vse, kar naredimo za druge, nas bogati. Brez dvoma nas bo bogatila tudi naša Zemlja, če bomo vsak zase in vsi skupaj naredili drobne korake na poti ohranjanja čudovite narave.

eko-sola-2

Fitnes

V domskem  prostoru  za fitnes je možna vadba vsak dan od 6.00 do 21.00. Dijaki se pred vstopom prijavijo v recepciji in morajo upoštevati navodila za vadbo. Vsako šolsko leto je zanje organizirano predavanje in potrjeni inštruktorji fitnesa jim nazorno prikažejo delo na napravah.

Fitnes

Foto klub

V okviru interesne dejavnosti “foto” se odvija več posameznih aktivnosti: fotografiranje na terenu, fotografiranje domskih prireditev, sodelovanje na tekmovanjih in natečajih doma in drugod, izdelke naših nadobudnih fotografov in fotografij pa z veseljem postavimo na ogled  v obliki razstav.

Foto krozek

Glasbene delavnice in avdio tehnika

V dijaškem domu Drava Maribor vam ponujamo kar štiri prostore za vadbo inštrumentov in predvajanje glasbe. Trije prostori, ki so opremljeni s klavirji, so namenjeni individualni vadbi, korepeticijam in komorni igri. Naš studio »Dravski val« pa je namenjen vadbi večjih zasedb (pop-rock bandom, ansamblom …) in snemanju zvočnih posnetkov.

Za snemanje imamo na voljo vrhunsko snemalno opremo. Mednjo sodijo 32 kanalna MIDAS-ova mešalna miza Midas Venice F32Klark Teknik EQ (ekvilajzer), Klark Teknik kompresor, efekt procesor Lexicon MX200, Shureovi dinamični mikrofoni, Neumann kondenzatorski mikrofoni, EV daljinski mikrofoni, Mackie-va 16-kanalna mešalna miza, Electro voice aktivno ozvočenje, P&W pasivno ozvočenje ter še veliko druge opreme.

tonska-tehnika

Dijaki v dijaškem domu Drava Maribor tako upravljajo z vrhunsko avdio opremo in se ob tem zabavajo ter tudi nekaj naučijo.

V okviru interesne dejavnosti glasbene delavnice z glasbenim druženjem dijakov oblikujemo ansamble in glasbene skupine. Domski ansambli tako že drugo leto zapored snemajo CD, na katerem dijaki predstavijo svoje glasbene posnetke. V okviru interesne dejavnosti avdio tehnika pa dijaki skrbijo za postavitve ozvočenj ob prireditvah, zabavah in veselicah. Ob tem dijaki interesne dejavnosti avdio tehnika skrbijo za vzdrževanje in pravilno hrambo avdio opreme.

Golf

Leta 2008 sta se naša vzgojitelja v okviru Golf zveze Slovenije izobrazila za vaditelja golfa v šolah. Na osnovi tega nam je GZS podarila osnovno opremo za vadbo in igro golfa. Za dodatne pogoje za izvajanje te interesne dejavnosti smo poskrbeli sami.

Dijake usposabljamo za pridobitev mladinske golf izkaznice, s katero se lahko pozneje nemoteno vključujejo v igro golfa na katerem koli igrišču v Sloveniji.

Vadba poteka v domski telovadnici enkrat tedensko. Med šolskim letom izvedemo v zimskem času tekmovanje v telovadnici, spomladi pa preizkusimo svoje znanje na vadbišču za golf pod Pohorjem. Udeležujemo se tudi medšolskih tekmovanj na igrišču A-golf kluba v Olimju, kjer se naša vaditelja redno udeležujeta izobraževanj za vaditelje golfa v organizaciji GZS in tekmovanj  med vaditelji golfa v šolah. V istem klubu pa lahko dijaki opravijo tudi izpit za igro golfa.

golf-dijaski-dom-drava-maribor

Izleti

Za užitek? Za nagrado! Že več let odhajajo ob koncu šolskega leta dijaki, ki so se v domu izkazali kot sodelavci pri izvedbi informativnega dneva ali so bili v času svojega bivanja v domu dejavni in so se vključevali v domsko dogajanje, na izlet.

izleti

Kettlebell ali Girevoy sport

Osnovni namen uporabe kettlebella je visoko število ponovitev balističnih gibov, s čimer razvijemo učinkovit centralni živčni sistem in vzdržljivost moči, oboje pa je za vsako športno aktivnost ključnega pomena. Ko vadimo s kettlebelli, vadimo gib in ne le mišice. Vadba s kettlebelli je moč v gibanju. Balistične vaje telo naučijo ustvariti in prenesti moč od nog do rok. To je nujna in pomembna sposobnost, ki ima velik pomen tudi pri vsakdanjih opravilih. Kettlebelli so tudi odlično orodje za razvoj motoričnih sposobnosti, delovne kapacitete in splošne telesne pripravljenosti ter za izboljšanje mišičnega tonusa. Oglejte si še videoposnetek o zgodovini kettlebella tukaj.

kettlebell2018

Košarka

V našem domu ima košarka kot interesna dejavnost zelo dolgo in bogato tradicijo. Največja pridobitev za nas je telovadnica, ki smo jo dobili z izgradnjo dijaškega doma leta 1985. V letu 2012 smo telovadnico popolnoma prenovili, kar omogoča dijakom in dijakinjam kvalitetnejše rekreiranje, tudi igranje košarke.

Vsako šolsko leto izvajamo košarkarsko ligo, v katero so vključene vse fantovske vzgojne skupine. Januarja  izberemo domsko ekipo, ki se do meseca aprila pripravlja na domijado. Sodelujemo s športnimi društvi, košarkarskimi šolami in klubi.

Poleg materialnih pogojev in znanja pa je veliko bolj pomembno to, da je  športna ekipa homogena in ima isti cilj. Košarka je moštvena igra, zato v igri sodeluj s soigralci, igraj pogumno, a tudi športno. Igra se na zmago, vendar se ne sramuj poraza. Čestitaj tekmecu, če je zmagovalec ali poraženec, in ga ne imej za sovražnika. Poraz in zmaga sta sestavni del športa. Tako ju moraš sprejeti. Pravega športnika poraz ne potre, temveč spodbudi. Športni pozdrav!

Vabimo vas tudi k ogledu promocijskega videa.

Košarka - Dijaški dom Drava Maribor

Kulinarika

V Dijaškem domu Drava Maribor v okviru interesne dejavnosti kulinarika pripravljamo razne dobrote in spoznavamo značilne jedi posameznih področij Slovenije, od koder prihajajo naši dijaki.

Pripravljamo predvsem značilne prekmurske in prleške jedi ter različna peciva za novoletne praznike, pusta, valentinovo in velikonočne praznike.

V sodelovanju z Zdravo šolo se posvečamo tudi zdravemu načinu prehranjevanja in v ta namen pripravljamo raznovrstne zdrave obroke, ki jih z veseljem postrežemo našim dijakom.

kulinarika

Literarni krožek

Pišemo, ker znamo. Beremo, ker smo. Kviz je zabava, priznanje zadovoljstvo.

Vsako leto v domu razpišemo literarni natečaj in najspretnejši pisci dajo takrat na svetlo svoja razmišljanja. Stroga komisija potem to pregleda, oceni, nagradi. Vse zbrane sestavke objavimo v e-obliki, še lepše pa je, ko to natisnemo v brošuri – Dravski vrtinci so popotnica maturantom na poti od nas, hkrati pa je slika tega, kar se v naši hiši dogaja.

Dravski vrtinci 2021-22

Dravski vrtinci 2018-19

 

 

Literarni krozek

Namizni tenis

Namizni tenis je ena najhitrejših iger z žogo. Ni samo šport, temveč tudi miselna igra. Poteka na osnovi predvidevanja, kam bo žoga padla, saj samo na osnovi tega, da vidimo, kam žoga leti, igre ne bi mogli igrati. Žogica lahko pri igri doseže hitrost do 160 km/h in do 9000 obratov  v minuti. Je igra, ki nam popestri prosti čas in nas veseli, hkrati pa z njo urimo miselne sposobnosti in hitrost reagiranja. Srečujemo se enkrat tedensko v telovadnici dijaškega doma.

namizni-tenis

Nogomet

Igranje nogometa v domu poteka ločeno za dekleta in fante. Za fante imamo organizirano nogometno ligo, v katero se vključujejo ekipe vzgojnih skupin, dekleta pa trenirajo kot domska ekipa. Vsako šolsko leto v decembru ali januarju začnemo s sestavljanjem domske nogometne ekipe, od marca naprej pa sodelujemo na meddomskih tekmovanjih oziroma jih tudi sami organiziramo. Tekmovanje se nadaljuje na nivoju regije, zmagovalec napreduje na medregijsko tekmovanje. Najboljše štiri ekipe v državi zaključijo sezono z velikim finalom na Domijadi.

bogomet-dijaski-dom-maribor

Numizmatika

V DD Drava se ukvarjamo z novejšo numizmatiko, in sicer zbiramo kovance iz 2. polovice 19. stoletja in naprej. Poudarek dajemo numizmatiki slovanskih narodov, pregledu osnovne numizmatične literature (katalogi), numizmatičnemu priboru (albumi) in urejanju numizmatičnih zbirk. Enkrat letno pa pripravimo razstavo.

numizmatika

Odbojka

Odbojka je zdrav, privlačen in atraktiven  šport. V okviru interesne dejavnosti organiziramo v dijaškem domu medskupinska tekmovanja (domska liga) za dekleta in fante. Enkrat tedensko trenirata tudi obe domski ekipi (fantje, dekleta), sodelujemo na tekmovanjih izven dijaškega doma in dosegamo zelo dobre rezultate – tako na regijskem in medregijskem  tekmovanju kot tudi na Domijadi). Občasno igramo prijateljske tekme z dijaškimi domovi mariborske regije, vsak četrtek pa poteka rekreativno igranje odbojke za dekleta in fante.

Odbojka

Pilates

V Dijaškem domu Drava Maribor skrbimo za celosten razvoj dijakov in dijakinj; tako lahko svoj um in telo sprostijo tudi s pilatesom. Sprostitvena dejavnost, ki je namenjena razvedrilu, obnavljanju psihofizičnih moči, se izvaja v aktivni obliki. S to vrsto telovadbe si ne le učvrstimo telo, ampak hkrati tudi poskrbimo za boljše počutje. Dvakrat tedensko se dobimo na vadbi in se takrat znebimo bremen, ki se nam naberejo čez dan.

Pilates

Prostovoljno socialno delo

Dijaki ob PSD spoznavajo in razumevajo drugačnost in specifiko življenja in dela  oseb s težavami na posameznih področjih. V ta namen se občasno družimo s slepimi in slabovidnimi, z gluhimi in naglušnimi, z gibalno oviranimi in pomagamo varovancem VDC Sonček, zbiramo zamaške in odpadni papir za pomoč in smo aktivni še na drugih humanitarnih področjih.

prostovoljno-socialno-delo

Razstave

V domu imamo tudi razstavišče, kjer se menjavajo razstave slik in fotografij – včasih povabimo goste od drugod, največkrat pa razstavljajo naši dijaki.

razstave

Strelski krožek

Streljanje z zračno puško je šport, ki zahteva koncentracijo in vzdržljivost. V domskem zaklonišču imamo urejeno sodobno tristezno strelišče. Dijaki, fantje in dekleta, se udeležujejo rednih tedenskih treningov. Tekmovanja prirejamo v domu, srečujemo pa se še z drugimi mariborskimi domovi in v regiji.

S treningi postajajo rezultati vedno boljši, še najboljše pa je, da se imamo kljub medsebojni tekmovalnosti lepo. Na domijadi po tradiciji dosegamo najboljša mesta.

Strelstvo

Šah

Šah je poseben način izražanja misli in idej, ki se izvršijo v miselnem gibanju figur na šahovnici. Idejna vsebina šaha odraža karakter in specifičnost, ustvarjalno fantazijo in logiko človeka. »Šah je igra, umetnost in znanost«. Šah je sredstvo vzgoje in izobraževanja, o čemer so se izrekli pedagogi in znanstveniki zadnjih 200 let.

V DD Drava organiziramo:

 • šahovska tekmovanja,
 • simultanke,
 • pregledovanje slovenske in tuje šahovske literature,
 • predavanja iz šahovske zgodovine,
 • računalniške šahovske programe in baze partij.
edf

Ustvarjalne delavnice

Rišemo, barvamo, režemo, lepimo … Združuje nas ustvarjanje novega, lepega, našega.

Vsako leto izdelamo kup voščilnic in v avli pričaramo novoletno pravljico. Za vse, ki želijo pozdraviti prijatelje ob valentinovem, izrežemo srčke za domsko pošto. Poskrbimo tudi za velikonočno dekoracijo v jedilnici in urimo ročne spretnosti pri izdelovanju drobnih dekorativnih predmetov.

Ustvarjalne delavnice

Zdrava šola

V našem dijaškem domu že od šolskega leta 2008/9 sodelujemo v vseslovenskem projektu »Zdrava šola«. Dijaki se s pomočjo različnih dejavnosti seznanjajo s tem, kako skrbeti za svoje zdravje, hkrati pa z bolj zdravim življenjskim slogom mladih vplivamo na kasnejše zdravje odraslih ljudi. Tako delujemo na treh različnih področjih: psihičnega zdravja in dobrih medsebojnih odnosov, gibanja v naravi in na ekološkem področju.

Izvajamo humanitarne akcije, srečevanje s hendikepiranimi osebami in pomoč le-tem, učno pomoč, predavanje o drogah in alkoholu, predavanje ginekologa, delavnico na temo Čuječnosti. Letos smo v skladu z rdečo nitjo Zdrave šole s ponosom predstavili film na temo duševnega zdravja oz. duševnih bolezni Inordinatio, za katerega so scenarij po ideji mentorice Vesne Jančar napisali dijaki, ki so se v filmu preizkusili tudi kot igralci. Režijo so prevzeli študenti Academie.

Že tradicionalen dogodek, ki se ga dijaki z veseljem udeležujejo vsako leto, je tek po mestnem parku, prav tako so dijaki aktivni v različnih športnih dejavnostih.

Ločeno zbiramo odpadke (plastenke, papir), varčujemo z vodo in elektriko, izvedemo čistilno akcijo ob dnevu Zemlje, izdelujemo rdeče pentlje ob dnevu boja proti AIDS-u in pripravljamo zdravo hrano (navadno so to sladice), ki jih dijaki nato lahko tudi poskusijo.

zdrava-sola-2
DOSTOPNOST