Dijaški dom Drava Maribor na Erasmus+ izmenjavi v Italiji

Dijaški dom Drava Maribor na Erasmus+ izmenjavi v Italiji

V nedeljo, 23.10., smo se David Amadej, Elena, Galina, Milica, Tjan, Izza in vzgojitelja Monika in Tobias odpravili na Erasmus+ izmenjavo v Italijo, v majhen kraj v bližini Firenc, Pontassieve. Pot nas je vodila čez Slovenijo, do mejnega prehoda Vrtojba, kjer smo vstopili v Italijo ter naprej do Pontassieve. Ob prihodu na železniško postajo so nas sprejele učiteljice šole IC Pontassieve in družine, ki so medse sprejele naše dijake.

PONEDELJEK, 24. 10.

Naslednji dan smo začeli s projektnimi aktivnostmi. Ob sprejemu dijakov na šoli, smo učitelji nadaljevali s uvodnim sestankom in predstavitvami okoljskih dejavnosti v posameznih šolah. Naš dom sta odlično predstavila Galina Branko in David Amadej Plevnik.

Po kosilu smo se odpravili do lokalnega parka ob obrežju reke, kjer smo s skupnimi močmi izvedli čistilno akcijo.

Sledil je sprejem pri županji, gospe Monici Marini, ki nam je predstavila okoljske dejavnosti in popeljala po razstavi v mestni hiši. Z lokalnim vodičem smo se še sprehodili do razglednega stolpa Torre dell’Orologio.

TOREK, 25. 10.

V torek je bil čas za obisk Firenc in ogled glavnih mestnih znamenitosti. Čas je bil tudi za ogled galerije Uffizi in kipa Davida.

SREDA, 26. 10.

Zjutraj smo se z vlakom ponovno odpravili v Firence, tokrat smo si ogledali muzej Galileo, kjer smo si ogledali zanimivo razstavo začetkov astronomije.

V popoldanskem času smo se vrnili v Pontassieve, kjer so na šoli potekale predstavitve o ogroženih vrstah. Naši dijaki so se odlično odrezali 😊.

ČETRTEK, 27. 10.

V četrtek smo se odpravili v Borgo S. Lorenzo, kjer smo si ogledali šolo IIS Gioto, specializirano za agrikulturo. Na šoli so nam pripravili zanimive delavnice.

Po vrnitvi v Pontassieve nam je šolski orkester pripravil kratek, a vendar prijeten koncert. Po koncertu pa je sledila svečana podelitev certifikatov o udeležbi na izmenjavi.

Večer se je zaključil z odlično internacionalno večerjo, ki je poskrbela, da smo se udeleženci še dodatno povezali in med seboj spoznali.

PETEK, 28. 10.

V meglenem petkovem jutru smo se odpravili v Vallambroso, prijetno vasico na 1000m nadmorske višine, kjer nas je pričakalo toplo sonce. Vodič nas je popeljal po tamkajšnjem arboretumu, nato pa smo si še hitro pogledali benediktinski samostan in lekarno.

Petek popoldan smo preživeli v Firencah, kjer smo si lahko še nakupili nekaj spominkov.

SOBOTA, 29. 10.

V soboto smo se po kosilu, polni prijetnih vtisov in spominov, odpravili proti domu.

Izmenjava v Italiji je bila odlična priložnost za dijake in vzgojitelje za pridobivanje novih izkušenj in poznanstev. Še vedno pod odličnimi vtisi si želimo, da bi se udeležili še več izmenjav.

Vtisi iz Italije so zelo pozitivni. Vse od vodenih ogledov do hrane je bilo odlično. Družina je bila zelo prijazna in razumljiva; poskrbeli so, da sem se počutil kot doma. Vsem, ki razmišljajo o sodelovanju v Erasmus+ projektih, jim zelo priporočam. Bilo je res nepozabno doživetje. (Tjan Jamnikar)

Potovanje v Pontassieve je bila res odlična priložnost. Bilo je zabavno, prijetno in poučno. Spoznala sem veliko novih ljudi in z njimi postala zelo dobra prijetaljica. Družina, pri kateri se bivala je v meni pustila velik vtis. Imeli smo nekaj čudovitih pogovorov z mamo (v angleščini in tudi italijanščini). Ven sem odšla z italijanskimi dekleti in imeli čudovite in okusne italijanske večerje. Srečali smo se tudi z drugimi dijaki, iz Turčije in Romunije ter obiskali veliko nepozabnih krajev. Imeli smo priložnost tudi prisluhniti italijanski učni uri. Pomagali smo tudi z čiščenjem rečnega obrežja ter obiskali mestno občino. (Elene Klincharova)

Moja izkušnja v Italiji je zelo prijetna. Imeli smo veliko prostega časa, ki smo ga lahko izkoristili za druženje z novimi prijatelji. Pohvalil bi tudi hrano. (David Amadej Plevnik)

Moja izkušnja v Italiji je bila odlična. Hrana je bila vrhunska, ljudje so bili zelo prijazni in priskočili so na pomoč, če si jo potreboval. Vsi smo se med seboj zelo hitro povezali in sodelovali. Uživala sem v ogledu muzejev in prečudovitega mesta. No, morda bi le lahko malo bolje govorili angleško 😊 . (Iza Zorec)

 

Koordinatorica Erasmus+ projekta: Monika GajslerDOSTOPNOST