Dan čebel

Dan čebel

20. maja obeležujemo svetovni dan čebel, ki je bil razglašen prav na pobudo Slovenije.

Za Slovence ima čebelarstvo velik pomen in dolgoletno tradicijo, naši čebelarji pa so odigrali pomembno vlogo na področju napredka panoge. Eden izmed njih je zagotovo Anton Janša, prvi čebelarski učitelj na dunajskem dvoru, ki je v 18. stoletju s svojim znanjem in inovacijami postavil temelje sodobnega čebelarstva.

Čebele so za človeštvo zelo pomembno, so eden od pomembnih opraševalcev, zagotavljajo hrano in prehransko varnost ter biotsko raznovrstnost. Prav tako pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Pomembno je torej, da jih zavarujemo. Že ob dnevu Zemlje smo tako tudi v našem domu zasadili medovite rastline in se pridružili pozivu Čebelarske zveze Slovenije. Še več pa smo o pomenu čebelarjenja izvedeli v ponedeljek, 23. maja, ko nam je naš vzgojitelj Hervik Grobelnik predstavil to pomembno panogo. Gospod Hervik, ki se je tudi sam ukvarjal z čebelarjenjem je vzgojiteljem in dijakom pokazal nekatere čebelarske pripomočke in povedal zakaj so čebele slovensko naravno bogastvo.

Seveda smo pridelke pridnih čebel morali tudi poskusiti, zato so dijakinje z vzgojiteljico Moniko Gajsler spekle slastne medenjake.

 

Fotografija: Tobias Dajčman



DOSTOPNOST